Koreansk mat är lovely och yummi!

Jag älskar koreansk mat. Den är otroligt god, nyttig, fettsnål och varierande. Många tror att att all asiatisk mat är likadan, och då tänker folk främst på maten som kommer från från södra Asien såsom Thailand och Vietnam. Dvs. en stor tallrik med nudlar, wokade grönsaker och kött i fet sås eller sky.

Men sådan mat äter man inte i Korea. Där har man inte en egen tallrik som man lägger upp maten på, utan man serverar i gemensamma mindre skålar som dukas fram på bordet. Och det har att göra med hur den koreanska maten är uppbyggd. En koreansk måltid består i regel alltid av mindre sidorätter och en huvudrätt. Man wokar inte i Korea som i det sydostasiatiska köket, vilket gör den koreanska maten ytters fettfri!

Vid varje måltid i Korea har varje person en egen liten risskål samt en egen liten soppskål. Till det serveras alltid flertalet mindre sidorätter i olika skålar som dukas fram på bordet. Dessa sidorätter består oftast av olika inlagda grönsaker av olika slag. En av dessa sidorätter är alltid Kimchi som är ett måste för koreaner. Sedan serveras även en huvudrätt som antingen består av kött eller fisk. Ofta tillagar man kötträtten på en inbyggd bordsgrill direkt på bordet där man äter, vilket är trevligt. Jag tycker det är jättemysigt att sitta vid bordet och vända mina köttbitar på bordsgrillen! Man använder en "tång" och vänder köttbitarna med. Annars har man inga serveringsskedar till alla skålar, utan alla vid bordet använder sina egna ätpinnar. Det kan tyckas vara lite intimt för oss svenskar, men i Korea är det så man gör, och jag tycker det är trevligt och gemytligt. Det man tar med sina ätpinnar äter man ju ändå så.

Med andra ord så skiljer sig den koreanska maten enormt mkt från den asiatiska maten vi är vana vid i Sverige vilket uteslutande är thaimat, vietnamesisk mat och kinesisk mat. Isåfall påminner den koreanska maten mer om den japanska maten, för man wokar inte allt i en stor wokpanna med olja, för att sen servera allt ihopblandat på en egen stor tallrik! Den koreanska och japanska maten innehåller helt andra råvaror och ingredienser än det sydostasiatiska köket gör också. Även riset är av en annan sort i Korea och Japan som använder rundkornigt ris, och inte jasminliknande ris.
Maten i Korea och Japan är mkt mer varierande och nyttiga. Ofta är grönsakerna inlagda eller färska, tillskillnad från en det sydostasiatiska köket med sin wok i olja.

Pga detta stör jag mig lite på att det sydostasiatiska köket är det kök i Sverige som alltid fått och får representera det sk asiatiska köket som ju skiljer sig enormt åt då Östasien är så stort! I alla sk asiatiska kokböcker som säljs i Sverige så ser man mat som bara respresenterar det sydostasiaatiska köket såsom Thailand, Vietnam, Kambodja, Burma, Laos, Filipinerna, Malaysia, Kina etc. Och överallt där det säljs asiatisk mat så är det mat från det sydostasiatiska köket, dvs Kinamat, thaimat eller andra matställen där de säljer friterat eller wokade nudlar och grönsaker etc. Det är mat som man inte äter i Korea. Visst äter man nudlar i Korea i vissa rätter men dessa wokas inte i olja och tillreds inte helt enkelt på samma sätt.

I det koreanska köket använder man helt andra råvaror/grönsaker, och man varken wokar eller friterar heller! Sötsur sås och friterade räkor i det kinesiska köket, är så långt ifrån man kan komma det koreanska köket!
Koreanska köket är mkt nyttigare och i min mening otroligt mkt godare också. Att tro att det sydostasiatiska köket är likadant som det koreanska/japanska är som att säga att svensk husmanskost och italiensk mat är likadan, fast med större skillnader ändå!

Minns när några besökande koreaner var på en asiatisk restaurang i Sthlm som även jag var på. De fick sötsur sås till, och de tittade konstigt på den röda såsen och frågade servitrisen vad det var för ngt. En koreanska kvinna sa: What is this? Is it ketchup?"

Med andra ord består en koreansk måltid oftast av:
1. En egen skål med ris (rundkornigt).
2. En egen skål med en "tunn" soppa.
3. Flera sidorätter, i gemensamma mindre skålar med olika inlagda och färska grönsaker och bönor, ibland någon röra. (Finare bjudningar brukar ha fler sidorätter)
4. En huvudrätt, antingen fisk eller kött, som oftast tillagas direkt på en bordsgrill på bordet.
5. När man går ut och äter i Korea, ställer de alltid fram varsitt glas och en kanna med vatten. Alltid!
(Och det är inget kranvatten. Trots att koreanerna kan dricka sitt eget vatten så gör de inte det. Utan det är alltid flaskvatten eller "renat" vatten). Om man sen vill beställa något annat att dricka som tex Soju som är en koreansk alkoholdryck, så får man givetvis göra det. Men färskt vatten dukar de alltid fram så fort man sätter sig.

* När man går ut och äter i Korea finns det alltid på alla bord boxar med ätpinnar, matskedar och servettboxar. I Korea äter man riset med en vanlig matsked! Sina ätpinnarna använder man till de övriga skålarna.

De där servetboxarna som blev populära i Sverige förra året, ni vet en papperbox där man tar en servett och så "kommer det upp" en ny servett. De kommer ursprungligen från Korea. Jag såg sådana servettboxar och lådor i Korea år 2004, men då hade de inte introducerats i Sverige ännu.

Bordgrillarna ser olika ut. Oftast är de inbyggda och eldas med kol eller el, men det finns även flyttbara.

En bild av hur koreanska middagar kan se ut!
Metallskålarna med lock är den egna risskålen, och brevid den egna soppskålen.
Ni ser även tången man vänder köttet med på bordsgrillen.


Lite festligare middag med tanke på alla olika rätter.




Det borde öppnas fler koreanska restauranger i Sverige. Än så länge finns det bara några stycken i Sthlm. Orsaken till det är att koreansk mat är inte lika känd, och behöver därför tillagas av koreaner och det finns inte många invandrade koreaner i Sverige, förutom vi adoptivkoreaner. (Vi adopterade koreaner är både den största gruppen adopterade).

Sydöstasiatisk mat kan du ju lätt tilllaga i Sverige. Skaffa en wokpanna. Gå till Ica och köp en påse frysta wokgrönsaker, äggnudlar, jasminris och nåt kött och woka eller fritera alltsammans i olja!

I det koreanska köket används andra råvaror/grönsaker som är svårare att få tag på, och köttet är ofta av högre kvalité såsom entrécote och är därmed dyrare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0